Impregneren Buitenmuur - Gevel - Dak - Natuursteen - Hout, impregneer producten

Impregneren Buitenmuur - Gevel - Dak -Natuursteen en Hout

Woningen zijn meestal gemaakt van poreuze materialen, spreken we nu over een buitenmuur van bakstenen, Een bezette gevel met crepi, een dakpannen daken of zelfs materialen zoals natuursteen en hout. Deze hebben één gemeenschappelijke eigenschap, ze nemen snel en gemakkelijk vocht op. Waardoor er doorslaand vocht en vochtophoping onstaat. Enkele van de gevolgen daarvan zijn:
 • Zoutkristallen die zorgen voor Witte vlekken.
 • Sterk verminderde isolatiewaarde van de gevel.
 • Schimmelvorming aan de binnenzijde.
 • Vorstschade: gevels neemt veel water op en als water bevriest zet het maar liefst 10 % uit.
 • Verminderde isolatiewaarde van de gevel.
 • Hardnekkige mossen en algenvorming.

Waarom diendt je dak, gevel - buitenmuur geimpregneerd te worden?

Waarom impregneren

Heeft u last van vochtplekken in huis, dringt het water door uw dak, gevel of buitenmuur naar binnen dan kan u kiezen om uw gevel, dak waterdicht en waterafstotend te maken doormiddel van impregneren. Dit voorkomt waterinfiltratie (binnendringen van water). Wilt u dit vermijden kan het dak, gevel of buitenmuur geïmpregneerd worden. Het impregneren zorgt voor een barriere tussen het vocht en de gevel, buitenmuur of dak zelf. Na dit impregneer proces kan u terug gerust zijn.
Kiest u ervoor dat uw gevel, buitenmuur of dak geimpregneerd wordt, zal uw woning jaren lang vrij en beschermd zijn tegen doorslaand vocht, kijk ook steeds voor de goedkoopste renovatie-lening.
Nog 2 voordelen van het impregneren van gevels, buitenmuren en daken zijn de toegevoegde isolatiewaarde en dus positieve gevolgen voor uw energierekening en dus ook voor het milieu.

Dak impregneren

Na de dakreiniging of het ontmossen van uw dak heeft u de ideale kans om uw dak te beschermen. Dit kan u doen door uw dakpannen te impregneren.

Bij het impregneren van het dak wordt een kleurloos impregneer product aangebracht. Deze impregneer producten hebben volgende eigenschappen:

 • waterafstotend: hierdoor blijven daken droog.
 • kleurloos: daken behouden hun uiterlijk.
 • minder vuilaanhechting: voorkomt hechting van vuil op het dak.

Gevel - buitenmuur impregneren

Na de gevelreiniging of het ontmossen van uw gevel heeft u de ideale kans om uw buitenmuur te beschermen. Dit kan u doen door het impregneren van uw buitenmuur - gevel.

Bij het impregneren van uw gevel wordt een kleurloos impregneer product aangebracht. Deze impregneer producten hebben volgende eigenschappen:

 • waterafstotend: hierdoor blijven daken droog.
 • kleurloos: daken behouden hun uiterlijk.
 • minder vuilaanhechting: voorkomt hechting van vuil op het dak.

Natuursteen impregneren

Waarom moet natuursteen geimpregneerd worden

Het impregneren van natuursteen is aangeraden, doet u dit niet is er kans dat er vlekken of een versnelde slijtage optreed. Natuursteen heeft de nodige uitstraling en is een elegant produkt. Ook de prijzen liggen vrij hoog, dus echt geen overbodige luxe deze investering te beschermen?

Nieuwe natuursteen is ruw, poereus en onbeschermd. Vlekken zijn daarom de grootste vijand. Enkel een goede bescherming kan helpen. Het impregneren van natuursteen is een delicate zaak. Wie niet weet wat hij doet, richt vaak veel schade aan.

De frequentie waarmee dit dient geimpregneerd te worden is afhankelijk van een aantal factoren. Impregneer producten beschermen de steen van binnenuit door in de poriën van de steen te dringen en zich daar vast te hechten. Ze verhinderen dat vervuilende stoffen door de steen geabsorbeerd worden. Waar deze middelen enerzijds het indringen van vloeibare stoffen verhindert, worden de ademende eigenschappen van binnenuit naar buiten toe niet belemmerd, en zal er geen druk worden opgebouwd in de steenstructuur. Beide eigenschappen hebben daardoor tevens een positieve invloed op de erosie van het oppervlak. Het impregneren wordt daarom gerekend bij het preventief onderhoud van uw kostbare vloeren.

Hout impregneren

Één van de beste manieren om de levensduur van hout te verlengen is om met geimpregneerd hout te werken.
Enkele aandachtspunten voor het zelf impregneren van hout:

 • Impregneerproducten zijn er in een aantal soorten. Naast producten welke gericht zijn op een vochtregulerende werking, zijn er ook producten die schimmelwerend en insectenwerend zijn. De substantie lijkt vaak op beits en er zijn impregneerproducten die ook de functie van een eerste beitslaag overnemen.
 • Wanneer mogelijk moet je een houten constructie impregneren voordat het in elkaar wordt gezet, zo kan je nog alle hoekjes en gaten goed bereiken.
 • Je mag de constructie pas in elkaar zetten als het hout droog is. Het drogen kan wel enkele weken in duren, maar het is echt belangrijk hiermee geduld te hebben.
 • Geimpregneerd hout krijgt vaak een verkleuring. Wanneer je dit niet mooi vindt zul je het tuinhuisje na het impregneergebeuren moeten verven of voorzien van een dekkende beits. Er zijn ook impregneerproducten op de markt die niet voor deze verkleuring zorgen.