Dakreiniging, Een gereinigd dak, even mooi als een nieuw dak.
Je dak laten reinigen houdt meer in dan enkel het reinigen van de dakbedekking zoals dakpannen, leien, epdm, enz... Mosgroei zorgt voor een slijtage van daken, wortels groeien vast op het dak dus eens het dak gereinigd is bestaat de kans op een poreuze dakbedekking, is dit geval kan u best het dak laten coaten (verven).
Plannen deze zomer?
vraag nu een vrijblijvende offerte aan.
Preventieve DAKREINIGING
Waarom preventief je dak reinigen geen overbodige luxe is beschrijven wij in 6 punten. Hier spreken wij dan ook over de PREVENTIEVE REINIGING VAN DAKEN en welke de voordelen zijn bij een tijdig dakonderhoud.
Tijdig je Dak laten reinigen:
- Voorkomt poreuze dakbedekking en waterinfiltratie.
- Voorkomt beschadigingen en gaat slijten van de leien tegen.
- Verlengt de levensduur, een proper dak is jarenlang beschermd tegen alle weersinvloeden.
- Uw woning stijgt in waarde.
- Het komt de uitstraling van uw huis ten goede.
- Een goedkoop alternatief voor een proper gezond dak dat oogt als nieuw.
Dak- en Gevelreiniging.
Hoe worden daken gereinigd?
Reiniging en verven dakbedekking.
Reinigingsfase 1 - Reinig het dak met water.
Allereerst worden daken gereinigd met water, gebruik een hogedrukreiniger met een vuilfrees. dit is een roterende sproeikop die de reinigings-capaciteit aanzienlijk verhoogd, zodat je zonder problemen elk moeilijk bereikbaar plekje op je dak kan ontmossen en reinigen. Houdt hier rekening met de gebruikte druk, zodat je geen beschadigingen aan je dakbedekking en/of gevel veroorzaakt. Eens je dak gereinigd onder hoge druk, spoel je het dak af met water zodat er geen sporen van mossen meer aanwezig zijn. Tip: afspuiten doe je steeds van boven naar onder om het indringen van water te beperken, al dan niet te voorkomen.
Na het reinigen dien je het dak te behandelen met een antimos produkt. Antimos produkten laten een moswerende laag achter wat het terugkeren van mos enige tijd tegenhoudt.
Reinigingsfase 2 - het dak verven.
Vooraleer je dak geverfd kan worden, dien je deze te voorzien van een anti-mos primer (voor optimale hechting van de acrylaatverf).
Daarna word een dubbele verflaag aangebracht, dit gebeurd met een airless spuitinstalatie. Natuurlijk in de juiste kleur, wetende dat dit alleen van toepassing is bij dakleien en niet bij dakpannen en andere dakbedekkingen.
Ontmossen - Doe het zelf - let op!
Verweerde dakleien, dakpannen of golfplaten van de oudere generatie zijn samengesteld uit cement en asbest, daarom veroorzaken deze een grotere asbest concentratie rondom de woning, Ga dus nooit met een schuurborstel of borstel en palletje zelf het mos en vuil van je dak verwijderen. Omdat deze asbest verpakt zit in cementkorrels vormt dit echter niet direct een gevaar. Wanneer echter door schrobben / schuren deze cementkorrels zich gaan ontbinden zou er wel een reëel gevaar kunnen ontstaan bij inademing. Deze zijn dus zondermeer een sluipend gevaar voor mens en dier!
Welke anti-mos producten worden gebruikt.
Anti-mos produkt.
Anti-mosproduct: is een zachte reiniger voor het verwijderen van groenaanslag zoals mossen en algen. Anti-mosproduct is geconcentreerd en dient aangelengd te worden met water wat afhangt van de hoeveelheid mossen en algen aanwezig.
Anti-mos primer.
Deze primer zorgt voor de optimale hechting van de verf. Vangt ook het poreus geworden oppervlak op van mosgevoelige materialen en heeft naast zijn verhardende werking ook nog een moswerende werking.
Anti-mos coating.
Deze laag is een rubberachtige coating met een hoge dampdoorlaatbaarheid. Het product is U.V. bestendig, kan tegen alle weersinvloeden en is bestand tegen mossen en algen, na droging vormt zich er een vocht- en vuilafstotend schild.
Eigenschappen na droging.
- Deze is geheel waterdicht.
- Heeft een rekbaarheid tot 200%.
- Geen blaasvorming mogelijk.
- Biedt een goede weerstand tegen terugkerend mos.
Wat is mos en wat zijn algen.
Wat zijn mossen.
Mossen zijn kleine spoorplantjes die in grote hoeveelheden bij elkaar kunnen groeien.
Mossen hebben geen grondbodem nodig waaruit zij zich kunnen voorzien van vocht.
Door deze eigenschap vinden we dan ook overal mossen terug zoals op daken, gevels, klinkers, opritten en muren. Het ontstaan van een laag mos op uw dak is dus ook niet abnormaal.
Zaadjes komen door de wind op uw dak terecht, dit samen met weinig zonlicht en voldoende vocht is voor mos dan ook de ideale groeiplaats. Dus waar uw dak het minste zonlicht krijgt zal ook het meeste mos groeien.
Door de aanwezigheid van mos blijven daken dan ook langer nat waardoor het vatbaar is voor schimmels, Daarom is het ook aangewezen om het reinigen en ontmossen van daken op een professionele manier laten uit te voeren.
Wat zijn algen
Algen zijn een verzamelnaam voor een veelvoudig en soortelijk gezelschap van lagere planten dewelke van afmeting variëren van klein tot vrij groot. De algen die op uw dakbedekkingen - dakpannen, dakleien, enz. voorkomen zijn meestal eencellige planten. Ze vormen een dunne laag op daken, klinkers, oprit of gevel die als groene aanslag zichtbaar is. Ze verschijnen op vochtige plaatsen, in de schaduw van bomen, gebouwen e. d.
De algen op zich tasten de dakbedekking niet aan. Algen halen hun voedingstoffen vanuit de lucht net zoals het mos.
Waarom moeten algen op uw dakbedekking dan worden bestreden?
Algen vestigen zich en vormen een dunne laag dat vocht en stof vasthoudt en in combinatie met weinig zonlicht is dit de ideale ondergrond voor mossen. Door de algenlaag blijft uw dakbedekking langer vochtig en is op zich dan weer gevoeliger voor schimmels die het dakoppervlak aantasten.
Vanwaar komen deze mossen en algen?
De oorzaak hiervan bestaat uit verschillende factoren.
De wind wat over je dak waait wordt zorgt ervoor dat het meegevoerde stof gedeeltelijk op je dakoppervlak blijft zitten en zich vooral tussen de voegen / spleetjes van dakbedekking vastzet, in combinatie van vocht en weinig zonlicht vormt dit een ideale voedingsbodem voor mossen en algen. Er groeit ook meer mos op het dakoppervlak van je woning die het minst zonlicht krijgen. Deze vlakken blijven langer vochtig en bereiken niet de vereiste temperaturen om moskiemen te kunnen vernietigen. De meeste mossen sterven namelijk af bij temperaturen boven de 70°C. Dakoppervlakken die veel zon krijgen bereiken in de zomer gemakkelijk deze temperatuur en zullen bijgevolg dus ook minder mosvorming vertonen.
Destemeer deze factoren toepasselijk zijn, deste sneller zullen mos en algen zich ontwikkelen op daken:
- Als je tussen veel groen en bomen woont.
- Op een kant waar geen zon of wel zon aan kan.
- Door zure regen, vuil in de lucht.
- Bij dakpannen en leien die ouder en poreus zijn.
Mos komt ook altijd terug, maar als het probleem tijdig aangepakt wordt op een professioneel correcte manier en men gebruikt de juiste producten kunt u genieten van een mooi mosvrij dak met de zekerheid dat de levensduur ook enorm verlegt word.